Dit is een recept van meneer en mevrouw Hamersma en vond ik in de PZC.

Ingredienten (voor 2 personen):

  • 2 vleestomaten;
  • 4 plakjes bladerdeeg (ontdooid);
  • handvol cherrytomaatjes;
  • extra vierge olijfolie;
  • basilicum;
  • zeezout en vers gemalen peper.

Voor de tapenade:

  • 100 gram zwarte olijven zonder pit (uitgelekt);
  • 1 teentje knoflook, fijn gesneden;
  • halve theelepel tijm;
  • 1 gezouten ansjovis (uitgelekt);
  • 1 theelepel kappertjes (uitgelekt);
  • 4 theelepels extra vierge olijfolie;
  • 1 theelepel rode wijnazijn.

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden C. 

Snij de vleestomaten in plakken. Besprenkel deze met zout en laat ongeveer een half uurtje in een zeef uitlekken.

Maak eerst de tapenade. Voeg alle ingredienten voor de tapenade bij elkaar en blender het fijn (deze tapenade smaakt trouwens ook prima op een stokbroodje!)

 

Leg de bladerdeeg op bakpapier op een bakplaat of rooster. Plak de randjes aan elkaar met wat water. Met een pizzasnijder kun je de buitenranden wat inkerven zodat deze tijdens het bakken omhoog komen te staan. Ongeveer 1 cm. van de rand kerf je deze in.

Verdeel de tapenade over het bladerdeeg.

Leg vervolgens de vleestomaten op de tapenade. Halveer de cherrytomaatjes en leg deze ook op het bladerdeeg. Bestrooi met zout en peper en besprenkel met extra vierge olijfolie. 

Schuif het geheel in de oven (in het midden) en laat het ongeveer 20 minuutjes mooi gaar en bruin worden. In het oorspronkelijke recept stond 30 minuten maar dan werden de tomaatjes wel erg zwart...

Laat iets afkoelen. Besprenkel nogmaals met wat olijfolie.

Dit is een heerlijk zomers (en licht recept). Soepje erbij en je hebt een heerlijke maaltijd. Uiteraard kun je dit ook prima eten met een salade.

Een roseetje smaakt hier prima bij.